Jaką maksymalną ilość napoju pomieści prostopadłoscienny kartonik o wymiarach 1,5dm x 7cm x 9cm?
Proszę o rozwiązanie wraz z obliczeniami.
'Prostopadłościenny kartonik'
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 17:26
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 4 razy
'Prostopadłościenny kartonik'
\(\displaystyle{ 1 dm^3 = 1 litr}\)
7cm=0.7dm
9cm=0.9dm
objetosc prostopadloscianu \(\displaystyle{ V=a*b*c\\
V=1.5dm\cdot 0.7dm \cdot 0.9dm=0.945dm^3=0.945 litrow}\)
7cm=0.7dm
9cm=0.9dm
objetosc prostopadloscianu \(\displaystyle{ V=a*b*c\\
V=1.5dm\cdot 0.7dm \cdot 0.9dm=0.945dm^3=0.945 litrow}\)
Ostatnio zmieniony 14 mar 2010, o 17:15 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zamykaj całe wyrażenie pomiędzy klamrami[latex].
Powód: Zamykaj całe wyrażenie pomiędzy klamrami
'Prostopadłościenny kartonik'
\(\displaystyle{ 15\cdot 7 \cdot9=945cm^{3}\\
1cm^{3}=1ml}\) czyli \(\displaystyle{ 945ml}\)
1cm^{3}=1ml}\) czyli \(\displaystyle{ 945ml}\)
Ostatnio zmieniony 14 mar 2010, o 17:16 przez Justka, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
'Prostopadłościenny kartonik'
\(\displaystyle{ 7cm=0,7dm\\
9cm=0,9 dm}\)
Objętość kartonika:
\(\displaystyle{ V=1,5 \cdot 0,7 \cdot 0,9=0,945dm^3}\)-- 14 mar 2010, o 15:34 --
9cm=0,9 dm}\)
Objętość kartonika:
\(\displaystyle{ V=1,5 \cdot 0,7 \cdot 0,9=0,945dm^3}\)-- 14 mar 2010, o 15:34 --
A dlaczego \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)??Grodzio pisze:\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) *15*7*9=315cm \(\displaystyle{ ^{3}}\)
1cm\(\displaystyle{ ^{3}}\)=1ml czyli 315ml