tangens kąta

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
emil173
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 4 mar 2009, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: TST
Podziękował: 11 razy

tangens kąta

Post autor: emil173 »

Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt ABC, w którym \(\displaystyle{ \left|AB \right|=10}\) ,\(\displaystyle{ \left| AC\right|=}\)\(\displaystyle{ \left|BC \right| =13}\). Krawędź AS ma długość 20 i jest wysokością ostrosłupa. Wyznacz tangens kąta, jaki tworzy ściana BCS z płaszczyzna podstawy.

Mój problem polega na tym, że za bardzo nie wiem gdzie jest ten kąt. Prosił bym o rysunek.
ODPOWIEDZ