a) Na ostrosłupie prawidlowym trójkątnym o krawędzi podstawy 6 i krawędzi bocznej 8 opisano stożek w sposób przedstawiony na rysunku 1.Oblicz objętość stożka.
b)Na graniastoslupie prawidłowym czworokątnym o krawędzi podstawy 12 i wysokości\(\displaystyle{ 15 \sqrt{2}}\) opisano walec w sposób przedstawiony na rysunku 2.Oblicz pole powierzchni całkowitej tego walca.
rysunki:)
-- 14 marca 2010, 15:13 --czy wi pierwszym jest odpowiedz \(\displaystyle{ 4 \sqrt{52}}\) ??
objetosć stożka i pole powierzchni walca
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
objetosć stożka i pole powierzchni walca
ZAd a)
Zastanówmy się... Mamy do czynienia z kołem opisanym na trójkącie równobocznym. Wiemy, że \(\displaystyle{ R= \frac{2}{3}h}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}=3 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ R=2 \sqrt{3}}\)
Wysokość obliczysz z tw. Pitagorasa. A dalej to chyba bez problemu
ZAd b)
Tu mamy do czynienia z kołem opisanym na kwadracie, więc liczymy, że \(\displaystyle{ R=6 \sqrt{2}}\)
Potem już bez większych przeszkód...
Pozdrawiam.
Zastanówmy się... Mamy do czynienia z kołem opisanym na trójkącie równobocznym. Wiemy, że \(\displaystyle{ R= \frac{2}{3}h}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}=3 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ R=2 \sqrt{3}}\)
Wysokość obliczysz z tw. Pitagorasa. A dalej to chyba bez problemu
ZAd b)
Tu mamy do czynienia z kołem opisanym na kwadracie, więc liczymy, że \(\displaystyle{ R=6 \sqrt{2}}\)
Potem już bez większych przeszkód...
Pozdrawiam.