Pomocy! jak to obliczyc!
zadanie 1. ciecz wypełniająca naczynie ztozkowe o wysokosci 4dmi srednicy podstawy 3dm przelano do naczynia walcowego ktorego promien ma długosc 10cm. Oblicz jaki bedzie poziom wody w drugim naczyniu.
zadanie 2. stos zwiru ma kształt stozka ktorego promien podstawy ma dlugosc 2m a tworzaca 2,5m. Jeden metr szescienny zwiru wazy trzy tony. Oblicz ile ciezarówek o ładownosci do 9 tan kazda potrzeba do przewiezienia 10 takich stosów.
pomocy!
zadania stożki
- Mikhaił
- Użytkownik
- Posty: 355
- Rejestracja: 20 wrz 2007, o 21:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 37 razy
zadania stożki
\(\displaystyle{ 1)}\)
\(\displaystyle{ P_{ps}=\pi \cdot r^{2}=3,14 \cdot 2,25=7,065 dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ V_{s}= \frac{1}{3} \cdot P_{ps} \cdot H=9,42 dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ P^{pw}=3,14 \cdot 0,1^{2}=0,0314 dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ V_{s}= V_{w}}\)
\(\displaystyle{ H_{w}= \frac{ V_{w} }{ P_{pw} } = \frac{9,42}{0,0314}=300dm}\)
\(\displaystyle{ P_{ps}}\)-pole podstawy stozka
\(\displaystyle{ P_{pw}}\)-pole podstawy walca
\(\displaystyle{ H_{w}}\)-wysokosc walca
-- 13 marca 2010, 17:47 --
\(\displaystyle{ 2)}\)
\(\displaystyle{ H= \sqrt{ 2,5^{2}- 2^{2} }=1,5m}\)
\(\displaystyle{ V_{z}}\)-objetosc jednej kupki żwiru
\(\displaystyle{ V_{z}= \frac{1}{3} \pi \cdot r^{2} \cdot H= \frac{1}{3} \cdot 3,14 \cdot 4 \cdot 1,5=6,28 m^{3}}\)
\(\displaystyle{ V_{cz}= 10V_{z}}\)-objetosc całego żwiru
\(\displaystyle{ V_{cz}=62,8 m^{3}}\)
\(\displaystyle{ 1 m^{3}=3t}\)
\(\displaystyle{ M=3 \cdot 62,8=188,4t}\)-masa całego zwiru
T-ilosc ciezarówek
\(\displaystyle{ T= \frac{M}{9} \approx 21}\)
\(\displaystyle{ P_{ps}=\pi \cdot r^{2}=3,14 \cdot 2,25=7,065 dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ V_{s}= \frac{1}{3} \cdot P_{ps} \cdot H=9,42 dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ P^{pw}=3,14 \cdot 0,1^{2}=0,0314 dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ V_{s}= V_{w}}\)
\(\displaystyle{ H_{w}= \frac{ V_{w} }{ P_{pw} } = \frac{9,42}{0,0314}=300dm}\)
\(\displaystyle{ P_{ps}}\)-pole podstawy stozka
\(\displaystyle{ P_{pw}}\)-pole podstawy walca
\(\displaystyle{ H_{w}}\)-wysokosc walca
-- 13 marca 2010, 17:47 --
\(\displaystyle{ 2)}\)
\(\displaystyle{ H= \sqrt{ 2,5^{2}- 2^{2} }=1,5m}\)
\(\displaystyle{ V_{z}}\)-objetosc jednej kupki żwiru
\(\displaystyle{ V_{z}= \frac{1}{3} \pi \cdot r^{2} \cdot H= \frac{1}{3} \cdot 3,14 \cdot 4 \cdot 1,5=6,28 m^{3}}\)
\(\displaystyle{ V_{cz}= 10V_{z}}\)-objetosc całego żwiru
\(\displaystyle{ V_{cz}=62,8 m^{3}}\)
\(\displaystyle{ 1 m^{3}=3t}\)
\(\displaystyle{ M=3 \cdot 62,8=188,4t}\)-masa całego zwiru
T-ilosc ciezarówek
\(\displaystyle{ T= \frac{M}{9} \approx 21}\)