Oblicz objętość ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
gosiaczek1224
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 19 lis 2009, o 21:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 8 razy

Oblicz objętość ostrosłupa

Post autor: gosiaczek1224 »

Witam dostałam bardzo ciężkie zadanka i nie umiem ich kompletnie rozwiązać czy może mi ktoś pomoc? Dziękuję serdecznie za pomoc.
1) Podstawą ostrosłupa jest równoramienny trójkąt prostokątny o przyprostokątnej a=2\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\). Wszystkie krawędzie boczne mają długość b=6. Oblicz objętość ostrosłupa.
odp jest \(\displaystyle{ \frac{16}{3} \sqrt{2}}\)
2) Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny. Ramię ma długość a=4 zaś kąt między nimi \(\displaystyle{ \alpha}\) =60 stopni. Wszystkie krawędzie boczne bryły są nachylone do płaszczyzny podstawy pod tym samym kątem \(\displaystyle{ \beta}\)=45 stopni. Oblicz objętość ostrosłupa
odp \(\displaystyle{ \frac{16}{3}}\)
3) Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny, w którym pole boczne jest dwa razy większe od niż pole podstawy. Oblicz miarę kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
odp. \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{3}}\)

Nie wiem jak kompletnie to zrobić bardzo proszę o odp i najlepiej rozwiązanie może jakiś rysunek bo nie mam wzroku przestrzennego i tych brył nigdy nie potrafię-- 13 mar 2010, o 22:38 --Czy nikt nie może mi pomóc?
gosiaczek1224
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 19 lis 2009, o 21:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 8 razy

Oblicz objętość ostrosłupa

Post autor: gosiaczek1224 »

Czy ktoś to potrafi zrobić? Masakra jakaś jednym słowem powiem
ODPOWIEDZ