oblętość graniastosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
betka130999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 5 lut 2010, o 15:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 19 razy

oblętość graniastosłupa

Post autor: betka130999 »

W prwidłowym graniastosłupie trójkątnym krawedz podstawy ma długośc \(\displaystyle{ 4 cm}\), a przekątna \(\displaystyle{ AC_{1}}\) ściany \(\displaystyle{ AA_{1}C_{1}C}\) jest nachylona do Sciany \(\displaystyle{ AA_{1}B_{1}B}\) pod kątem ostrym \(\displaystyle{ \alpha}\) takim ze \(\displaystyle{ \sin\alpha=\frac{\sqrt[2]{3}}{4}}\)
a) zaznacz na rysunku kąt \(\displaystyle{ \alpha}\).
b) oblicz objętość tego graniastosłupa.
ODPOWIEDZ