stosunek objętości kul
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 11 mar 2010, o 19:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
stosunek objętości kul
Jeśli stosunek objętości dwóch kul jest równy \(\displaystyle{ \frac{1}{27}}\) to stosunek pól powierzchni tych kul jest równy
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
stosunek objętości kul
\(\displaystyle{ V_{1}= \frac{4}{3} \pi r_{1}^{3}}\)
\(\displaystyle{ V_{2}= \frac{4}{3} \pi r_{2}^{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{V_{1}}{V_{2}} = \frac{r_{1}^{3}}{r_{2}^{3}} = \frac{1}{27}}\)
\(\displaystyle{ \frac{r_{1}}{r_{2}} = \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ P_{1}=4 \pi r_{1}^{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{2}=4 \pi r_{2}^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{P_{1}}{P_{2}} = \frac{r_{1}^{2}}{r_{2}^{2}} = \frac{1}{9}}\)
\(\displaystyle{ V_{2}= \frac{4}{3} \pi r_{2}^{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{V_{1}}{V_{2}} = \frac{r_{1}^{3}}{r_{2}^{3}} = \frac{1}{27}}\)
\(\displaystyle{ \frac{r_{1}}{r_{2}} = \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ P_{1}=4 \pi r_{1}^{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{2}=4 \pi r_{2}^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{P_{1}}{P_{2}} = \frac{r_{1}^{2}}{r_{2}^{2}} = \frac{1}{9}}\)