podstawa ostrosłupa jest trapez rownoramienny ktorego dluzsza podstawa = 10 przekatna trapezu prostopadla do ramienia =8, wszystkie krawedzie boczne maja po 13 cm. oblicz objetosc ostroslupa
wiem ze moze sie przydac promien okregu opisanego na trapezie. Problem w tym ze tego nie widze PROSZE O POMOC !!
ostroslup z trapezem
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 5 paź 2009, o 17:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bończa
- Podziękował: 14 razy
ostroslup z trapezem
na to wyglada ze tak bo inaczej ciezko by bylo opisac ten okrag majac podane te dane
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
ostroslup z trapezem
Narysuj trapez i wylicz górną podstawę oraz jego wysokość. Wysokość ostrosłupa policzysz z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ 13^2=H^2+5^2}\)
\(\displaystyle{ 13^2=H^2+5^2}\)