Prosze o spr. i ewentualna poprawe
Prostokąt o polu 24cm, w którym stosunek boków jest równy 2:3, obraca się dookoła prostej równoległej do jego dłuższego boku i odległej od niego o 2. Oblicz objętość i pole powierzchni
całkowitej otrzymanej bryły. Rozważ wszystkie przypadki.
A wiec:
Wewnątrz
2x*3x=24
2*2 * 3* 2 = 24
4*6 = 24
a=4, b=6
H= 4
b= 6-2=4
V =\(\displaystyle{ pi * r^{2}\(\displaystyle{ * H
V=\(\displaystyle{ pi\(\displaystyle{ * 16* 4 = 64\(\displaystyle{ pi\(\displaystyle{
Pc= 2Pp+Pb
Pc= 2\(\displaystyle{ pi\(\displaystyle{ * 16 + 2\(\displaystyle{ pi\(\displaystyle{ * 4*4= 62[latex]pi[latex]
na zewnątrz
H=4
r= +2 = 6+2=8
V=64*4[latex]pi[latex]= 256[latex]pi[latex]
Pc= 2*64[latex]pi[latex] + 2*8*4[latex]pi[latex] =128[latex]pi[latex]+64[latex]pi[latex]=192[latex]pi[latex]}\)}\)}\)}\)}\)}\)}\)}\)}\)}\)
wazne, walec, gimnazjum
- Mikhaił
- Użytkownik
- Posty: 355
- Rejestracja: 20 wrz 2007, o 21:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 37 razy
wazne, walec, gimnazjum
jezeli obraca sie dookola prostej rownoleglej do dluzszego boku to H=6, a r=2
\(\displaystyle{ V=\pi \cdot 4 \cdot 6=24\pi}\)
\(\displaystyle{ P_{c}=2 \cdot \pi \cdot 4+2 \cdot 2 \cdot 6=32\pi}\)
lub r=6 H=6
\(\displaystyle{ V=\pi \cdot 36 \cdot 6=216\pi}\)
tylko nie wiem jak rozumiec ten przypadek, czy to czasem nie bedzie walec z wycietym srodkiem?
\(\displaystyle{ V=\pi \cdot 4 \cdot 6=24\pi}\)
\(\displaystyle{ P_{c}=2 \cdot \pi \cdot 4+2 \cdot 2 \cdot 6=32\pi}\)
lub r=6 H=6
\(\displaystyle{ V=\pi \cdot 36 \cdot 6=216\pi}\)
tylko nie wiem jak rozumiec ten przypadek, czy to czasem nie bedzie walec z wycietym srodkiem?