Objętość kuli problem.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Union
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 275
Rejestracja: 9 wrz 2009, o 20:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 6 razy

Objętość kuli problem.

Post autor: Union »

Zad Przy najgęstszym upakowaniu przestrzeni kulami jednakowej wielkości, kule te zajmują \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{ 3 \sqrt{2} }}\) to znaczy około 72% przestrzeni. Przyjmijmy, że piłka tenisowa ma 6cm średnicy w sali gimnastycznej o kubaturze \(\displaystyle{ 1200 m^{3}}\) takich piłek może zmieścić około....
Ale chodzi mi o wynik dokładny ponieważ mi coś źle wyszło a mianowicie około 416
ODPOWIEDZ