objętość i pole bryły

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
sławek1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 20:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

objętość i pole bryły

Post autor: sławek1988 »

w trójkącie ABC dane są: |AC|=8 ,|BC|=3 |ACB|=60 stopni. Oblicz objętośc i pole powierzchni całkowitej bryły powstałej po obrocie trójkąta ABC dookoła boku BC>?

Możecie dać jakieś rady?
iwetta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 188
Rejestracja: 22 wrz 2005, o 19:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 18 razy

objętość i pole bryły

Post autor: iwetta »

jak obrócisz to powstanie stożek jego l będzoie wynosić 3, h to odcinek AC musisz policzyć promień (|AB|)(masz kąt 30). No i do wzoru.
sławek1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 20:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

objętość i pole bryły

Post autor: sławek1988 »

można by ciut jaśniej ,bo z tego opisu skojarzyć moge
iwetta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 188
Rejestracja: 22 wrz 2005, o 19:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 18 razy

objętość i pole bryły

Post autor: iwetta »

Stożek ta tej stronie jest dokładnie jak z twojego przypadku BC to wysokość bo dokoła niej obracasz trójkąt. Natomiast AC to tworząca.
ODPOWIEDZ