Jeżeli stosunek pól powierzchni dwóch kul jest równy 1:3, to stosunek objętości tych kul jest równy?
Nie mam pojęcia jak się brać za tego typu zadania...:/
Dzięki wielkie z góry za pomoc:)
Stosunek pól powierzchni dwóch kul
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 21 lut 2010, o 12:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Stosunek pól powierzchni dwóch kul
\(\displaystyle{ \frac{P_{1}}{P_{2}} = k^{2} = \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{V_{1}}{V_{2}} = k^{3} = ....... \,\,\,}\)
\(\displaystyle{ \frac{V_{1}}{V_{2}} = k^{3} = ....... \,\,\,}\)