Zad.8 Oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prostego,którego podstawą jest romb o boku równym 8 cm i kącie ostrym 60 stopni,wiedząc że wysokość graniastosłupa jest równa 1,5 dm.
Zad.9 W podstawę graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego wpisano koło o promieniu 6 cm. oblicz pole powierzchni bocznej tego graniastosłupa,jeżeli jego wysokość jest równa 5,5cm
Pole powierzchni graniastosłupa.
Pole powierzchni graniastosłupa.
Ostatnio zmieniony 10 mar 2010, o 19:15 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 3 mar 2010, o 00:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczytno/3Miasto
- Pomógł: 22 razy
Pole powierzchni graniastosłupa.
Zad8.
Wzór na pole rombu: \(\displaystyle{ S=a^2sin\alpha}\) i powinienes sobie dalej poradzić.
Zad9.
Promień okręgu wpisanego w sześciokąt foremny: \(\displaystyle{ r=\frac{a\sqrt{3}}{2}}\) dalej chyba dasz radę.
Wzór na pole rombu: \(\displaystyle{ S=a^2sin\alpha}\) i powinienes sobie dalej poradzić.
Zad9.
Promień okręgu wpisanego w sześciokąt foremny: \(\displaystyle{ r=\frac{a\sqrt{3}}{2}}\) dalej chyba dasz radę.