Trójkąt równoramienny obraca sie dookoła podstawy.Oblicz V.
Trójkąt równoramienny obraca sie dookoła podstawy.Oblicz V.
Trójkąt równoramienny o obwodzie p , kącie przy wierzchołku o mierze 2 \(\displaystyle{ \alpha}\) obraca sie dookoła podstawy.Oblicz V powstałej bryły .
Trójkąt równoramienny obraca sie dookoła podstawy.Oblicz V.
a-1/2 podstawy trójkąta
b- ramię
\(\displaystyle{ 2a+2b=p}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ a=bsin \alpha}\)
podstawiasz do równania obwodu
\(\displaystyle{ 2bsin \alpha +2b=p}\)-- 10 mar 2010, o 13:51 --\(\displaystyle{ b(2sin \alpha +2)=p}\)
\(\displaystyle{ b= \frac{p}{(2sin \alpha +2)}}\)
r-promień podstawy stożków=wysokość trójkąta
\(\displaystyle{ \frac{r}{b} =cos \alpha}\)
wyznaczasz r
i już możesz liczyć V (objętość bryły to objętość dwóch stożków)
b- ramię
\(\displaystyle{ 2a+2b=p}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ a=bsin \alpha}\)
podstawiasz do równania obwodu
\(\displaystyle{ 2bsin \alpha +2b=p}\)-- 10 mar 2010, o 13:51 --\(\displaystyle{ b(2sin \alpha +2)=p}\)
\(\displaystyle{ b= \frac{p}{(2sin \alpha +2)}}\)
r-promień podstawy stożków=wysokość trójkąta
\(\displaystyle{ \frac{r}{b} =cos \alpha}\)
wyznaczasz r
i już możesz liczyć V (objętość bryły to objętość dwóch stożków)