Promień podstawy walca

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
olka_13-94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 6 paź 2009, o 16:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: matematyka
Podziękował: 1 raz

Promień podstawy walca

Post autor: olka_13-94 »

Promień podstawy walca ma długość 4cm,a wysokość walca ma 8cm.Oblicz długość przekątnej przekroju osiowego tego walca.
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Promień podstawy walca

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ D= \sqrt{h^2 + (2r)^2} = \sqrt{8^2 + 8^2} = 8 \sqrt{2}}\)
ODPOWIEDZ