Kula ziemska i miasto
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 6 paź 2009, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubsko
- Podziękował: 2 razy
Kula ziemska i miasto
Pewne miasto leży na 60° szerokości geograficznej. Promień kuli ziemskiej ma długość 6300 km. Jaką drogę zakreśla to miasto, na skutek obrotu ziemi dookoła osi w ciągu 45minut?
-
- Użytkownik
- Posty: 441
- Rejestracja: 30 sty 2010, o 11:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Pomógł: 71 razy
Kula ziemska i miasto
\(\displaystyle{ \frac{24}{0.75} = 32}\)
liczymy \(\displaystyle{ \frac{1}{32}}\) dłudości równoleżnika 60 st
promień tego równoleżnika = 6300*cos 60
liczymy \(\displaystyle{ \frac{1}{32}}\) dłudości równoleżnika 60 st
promień tego równoleżnika = 6300*cos 60
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 6 paź 2009, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubsko
- Podziękował: 2 razy
Kula ziemska i miasto
Ale jak liczymy?ar1 pisze: liczymy \(\displaystyle{ \frac{1}{32}}\) dłudości równoleżnika 60 st
promień tego równoleżnika = 6300*cos 60
i 6300* coś(co?)
Jakbyś mógł, to rozwiąż całe zadanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 441
- Rejestracja: 30 sty 2010, o 11:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Pomógł: 71 razy
Kula ziemska i miasto
to nie jest coś tylko cos (cosinus)
przy takim zadaniu trzeba mieć elementarną wiedzę z trygonometrii...
przy takim zadaniu trzeba mieć elementarną wiedzę z trygonometrii...