Witam, proszę aby mnie naprowadzić na rozwiązanie takiego zadanka:
W akwatium o długości 50 cm i szerokości 40 cm odlano 3 l wody. o ile obniżył sie poziom w akwarium?
akwarium-obniżenkie poziomu wody
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 13 lut 2008, o 18:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Oława
- Podziękował: 20 razy
akwarium-obniżenkie poziomu wody
Powierzchnia podstawy \(\displaystyle{ 50 * 40 = 2000cm^{2} = 20dm^{2}}\)
\(\displaystyle{ 1l = 1dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ 20 * x = 3dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ 20x = 3}\)
\(\displaystyle{ x=0,15 dm=1,5 cm}\)
\(\displaystyle{ 1l = 1dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ 20 * x = 3dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ 20x = 3}\)
\(\displaystyle{ x=0,15 dm=1,5 cm}\)