Prostopadłościan o podstawie kwadratowej

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
suspectnick
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 3 lis 2009, o 17:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

Prostopadłościan o podstawie kwadratowej

Post autor: suspectnick »

Zadanie
Dany jest prostopadłościan o podstawie kwadratowej i wysokości \(\displaystyle{ h}\).
a) Wyznacz pole przekroju prostopadłościanu płaszczyzną przechodzącą przez przekątne sąsiednich ścian bocznych wychodzące z jednego wierzchołka, jeśli wiadomo, że kąt między nimi ma miarę \(\displaystyle{ \alpha}\)
b) Wyznacz \(\displaystyle{ \alpha}\), tak aby pole przekroju prostopadłościanu płaszczyzną przechodzącą przez przekątne sąsiednich ścian bocznych wychodzące z jednego wierzchołka było równe \(\displaystyle{ P=\frac{h ^{2}}{2}}\)
Nathaniel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 10 wrz 2008, o 21:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 1 raz

Prostopadłościan o podstawie kwadratowej

Post autor: Nathaniel »

ODPOWIEDZ