7obltcz wysokość slupa w ksztalcie graniastoslupa prawidlowego czworok4ulego o objętości 2m sześciennych ,jesli
krawędZ podstawy ma dlugo6i 0,5 m.
8. Oblicz pole powierzchni bocznej walca otrzymanego w wyniku obrotu kwadratu o boku długości 3 cm
wokól boku.
9. kąt nachylenia tworzącej stozka do plaszczyzny podstawy wynosi 45 stopni, a długości promienia podstawy
jest równa 2 cm. Oblicz objętośc stoZka.
10.długość krawędzi bocznej ostrostupa prawidlowego czworokątnego wynosi 5 cm,
stawy ma dlugo6i 6 cm. Jakq wysoko6i ma ostroslup?
a przek4ura pod-
11. kulę o promieniu 10cm przecięto plaszczyzną w odleglo6ci 6cm od Srodka kuli. Oblicz pole powierzchni
otrzymanego przekroju.
PROSZE O DOKŁADNE PISEMNE ROZWIĄZANIE TYCH ZADAN. DZIĘKUJE-- 8 mar 2010, o 06:53 --prosze o odpowiedz
kilka zadan bryły
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 3 mar 2010, o 00:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczytno/3Miasto
- Pomógł: 22 razy
kilka zadan bryły
7.
Jaki masz problem z tym zadaniem? Wzór na objętość graniastosłupa o podstawie kwadratu o boku \(\displaystyle{ a}\) jest taki: \(\displaystyle{ V=a^2H}\), gdzie \(\displaystyle{ V=2}\) oraz \(\displaystyle{ a=0,5}\) masz dane. Podstawisz, obliczysz \(\displaystyle{ H}\)
8.
Wzór na pole powierzchni bocznej walca: \(\displaystyle{ P_b=2\pi rh}\)
U Ciebie \(\displaystyle{ r=h=3}\)
9.
\(\displaystyle{ tg45^o=1=\frac{H}{r}}\)
\(\displaystyle{ r}\) masz dane, obliczysz \(\displaystyle{ H}\), podstawić do wzoru na objętość i gotowe.
10.
Co ma długość \(\displaystyle{ 6cm}\)? Długość podstawy? przekątnej podstawy?
11.
Promień \(\displaystyle{ r}\) tego przekroju obliczysz z tw. Pitagorasa: \(\displaystyle{ R^2=r^2+6^2 \Rightarrow 100=r^2+ \neg 36}\) itd. \(\displaystyle{ R}\) - promień kuli.
Jaki masz problem z tym zadaniem? Wzór na objętość graniastosłupa o podstawie kwadratu o boku \(\displaystyle{ a}\) jest taki: \(\displaystyle{ V=a^2H}\), gdzie \(\displaystyle{ V=2}\) oraz \(\displaystyle{ a=0,5}\) masz dane. Podstawisz, obliczysz \(\displaystyle{ H}\)
8.
Wzór na pole powierzchni bocznej walca: \(\displaystyle{ P_b=2\pi rh}\)
U Ciebie \(\displaystyle{ r=h=3}\)
9.
\(\displaystyle{ tg45^o=1=\frac{H}{r}}\)
\(\displaystyle{ r}\) masz dane, obliczysz \(\displaystyle{ H}\), podstawić do wzoru na objętość i gotowe.
10.
Co ma długość \(\displaystyle{ 6cm}\)? Długość podstawy? przekątnej podstawy?
11.
Promień \(\displaystyle{ r}\) tego przekroju obliczysz z tw. Pitagorasa: \(\displaystyle{ R^2=r^2+6^2 \Rightarrow 100=r^2+ \neg 36}\) itd. \(\displaystyle{ R}\) - promień kuli.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 9 lis 2009, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stanislaw
- Podziękował: 1 raz
kilka zadan bryły
10.długość krawędzi bocznej ostrostupa prawidlowego czworokątnego wynosi 5 cm, a przekątna podstawy ma dlugo6i 6 cm. Jakq wysoko6i ma ostroslup?
przepraszam nie zauwazylem
przepraszam nie zauwazylem
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 3 mar 2010, o 00:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczytno/3Miasto
- Pomógł: 22 razy
kilka zadan bryły
Z tw Pitagorasa. Masz trójkąt prostokątny utworzony przez wysokość ostrosłupa, połowę przekątnej podstawy oraz krawędź boczną (przeciwprostokątna). Podstaw co masz i wylicz wysokość.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 9 lis 2009, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stanislaw
- Podziękował: 1 raz
kilka zadan bryły
Twoje rozwiązanie w zadaniu 11 nic mi nie mówi.. mam problem z tym zadaniem nadal. Tych wczesniejszych nawet nie przeczytałem, przed wklejeniem tutaj ;]przepraszam. Mam problem z tym 11
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 9 lis 2009, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stanislaw
- Podziękował: 1 raz
kilka zadan bryły
;] nie umiem tego przekroju obliczyc.. wez mi napisz jak to zrobic.. bo wiem ze promieniem tego przekroju -8 cm-- 10 mar 2010, o 18:56 --dobra juz wiem jak to zrobic.