objętości stożka
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 26 paź 2009, o 16:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 3 razy
objętości stożka
Stożek o promieniu podstawy 5 cm i wysokości 10 cm przecięto płaszczyzną równoległą do podstawy, dzieląc wysokość stożka w stosunku 2:3(licząc od wierzchołka). Oblicz objętości obu powstałych brył.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
objętości stożka
Wskazówka:
Oblicz objętość całego, dużego stożka.
Cały duży stożek oraz mały "odcięty" stożek są do siebie podobne i skala podobieństwa tych stożków wynosi:
\(\displaystyle{ k= \frac{2}{2+3}= \frac{2}{5}=0,4}\)
Jeżeli skala podobieństwa dwóch brył wynosi \(\displaystyle{ k}\) to stosunek objętości tych brył wynosi \(\displaystyle{ k^{3}}\)
Oblicz objętość całego, dużego stożka.
Cały duży stożek oraz mały "odcięty" stożek są do siebie podobne i skala podobieństwa tych stożków wynosi:
\(\displaystyle{ k= \frac{2}{2+3}= \frac{2}{5}=0,4}\)
Jeżeli skala podobieństwa dwóch brył wynosi \(\displaystyle{ k}\) to stosunek objętości tych brył wynosi \(\displaystyle{ k^{3}}\)