Kat między prostą a płaszczyzną

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Pyskaty91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 4 mar 2010, o 20:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk

Kat między prostą a płaszczyzną

Post autor: Pyskaty91 »

1. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, mając dane:
a) wysokość ostrosłupa H = 8cm, kąt między wysokością a ścianą boczną alpha = 45,
b) pole powierzchni bocznej P{b}=64 cm2, kąt między wysokością a ścianą boczną alpha = 30.

2. Wysokość ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego tworzy z podstawą kąt 60stopni. Oblicz sinus kąta jaki z podstawą tego ostrosłupa tworzy jego krawędź boczna.

Byłbym wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu tych zadań jw. Dziękuję.
ODPOWIEDZ