Oblicz Pp i V graniastosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
gonzo91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 7 lut 2010, o 11:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 10 razy

Oblicz Pp i V graniastosłupa

Post autor: gonzo91 »

Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długośc 20cm j ets nachylona do podstawy pod kątem 45 stopni.Oblicz Pp i V
i tak h wyszło mi 10 \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
i z pitagorasa wyliczyłem krawędz podstawy i tez mi wyszła tyle prosze o jakies wskazówki bo chyba coś nie tak tu jest
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Oblicz Pp i V graniastosłupa

Post autor: Sherlock »

gonzo91 pisze: i tak h wyszło mi 10 \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
taką długość ma także przekątna podstawy (czyli kwadratu), znając ją wyliczysz krawędź podstawy...
gonzo91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 7 lut 2010, o 11:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 10 razy

Oblicz Pp i V graniastosłupa

Post autor: gonzo91 »

a krawedz podstawy jest 10 ??
Ostatnio zmieniony 7 mar 2010, o 15:08 przez gonzo91, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Oblicz Pp i V graniastosłupa

Post autor: Sherlock »

Skoro w podstawie jest kwadrat o przekątnej długości \(\displaystyle{ 10 \sqrt{2}}\) to długość krawędzi podstawy (długość boku kwadratu) wynosi 10.
gonzo91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 7 lut 2010, o 11:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 10 razy

Oblicz Pp i V graniastosłupa

Post autor: gonzo91 »

ok dzięki
ODPOWIEDZ