Graniastosłupy - Sześcian

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Ania16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 7 mar 2010, o 11:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Częstochoes

Graniastosłupy - Sześcian

Post autor: Ania16 »

Suma długości wszystkich krawędzi sześcianu, którego przekątna ma długość \(\displaystyle{ 6\ cm}\) jest równa:
Nie wiem, ale ciągle wychodzi mi \(\displaystyle{ 24 \sqrt{3}}\) a takiej odpowiedzi nie ma
Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem gdzie robię błąd. Najpierw obliczam długość krawędzi (\(\displaystyle{ a}\)) za pomocą tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ d ^{2} = a^{2} +( a\sqrt{2}) ^{2}}\)
Muszę obliczyć sumę dł. wszystkich krawędzi, których jest \(\displaystyle{ 12}\) czyli:
\(\displaystyle{ 12a=?}\)
I cały czas wychodzi mi \(\displaystyle{ 24 \sqrt{ 3}}\) ..
Proszę o wskazówki.
Ostatnio zmieniony 7 mar 2010, o 12:24 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Graniastosłupy - Sześcian

Post autor: Sherlock »

Dobry masz wynik
Ania16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 7 mar 2010, o 11:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Częstochoes

Graniastosłupy - Sześcian

Post autor: Ania16 »

no ok, ale nie ma takiej odpowiedzi ;(
ODPOWIEDZ