Stożek, walec, kula

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
kkasiulka08
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 28 lut 2010, o 14:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 5 razy

Stożek, walec, kula

Post autor: kkasiulka08 »

zad.1
Trójkąt prostokątny został obrócony wzdłuż jednej przyprostokątnej. Jedna z nich ma długość 8cm, a druga 6cm. Oblicz Pc i V powstałego stożka.

zad.2. *
Promień walca ma długość r i tworzy z przekątną kąt \(\displaystyle{ \alpha}\). Oblicz V i Pc.

zad.3.
Półokrąg o długości 20\(\displaystyle{ \pi}\) został obrócony dookoła tworząc kulę. Oblicz P i V kuli.

Bardzo proszę o pomoc.
Edyta1010
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 6 cze 2008, o 20:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Cmolas
Podziękował: 56 razy

Stożek, walec, kula

Post autor: Edyta1010 »

W pierwszym bedziesz miala dwa rozwiazania bo nie jest powiedziane wokol ktorej przyprostokatnej trojkat jest obracany. I. przyjmij ze 8 to wysokosc stozka a 6 promien. L tworzaca obliczysz z tw pitagorasa. Podstaw do wzoru i gotowe. tak samo zrob dla drugiego przypadku
kkasiulka08
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 28 lut 2010, o 14:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 5 razy

Stożek, walec, kula

Post autor: kkasiulka08 »

Dziękuję za podpowiedź, teraz na pewno rozwiążę
proszę o pomoc w drugim i trzecim.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Stożek, walec, kula

Post autor: mat_61 »

2)
Z funkcji trygonometrycznej oblicz wysokość walca h:

\(\displaystyle{ \frac{h}{2r}=tg \alpha}\)

i dalej to już z górki, bo znając h i r obliczysz Pc i V

3)
Ze wzoru na połowę obwodu okręgu oblicz jego promień r. Jest to oczywiście promień powstałej kuli, czyli możesz obliczyć P i V
ODPOWIEDZ