udowodnij że objętość czworościanu jest mniejsza bądź równa.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
bzyk12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 327
Rejestracja: 18 lut 2009, o 12:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oświęcim/Wawa
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 43 razy

udowodnij że objętość czworościanu jest mniejsza bądź równa.

Post autor: bzyk12 »

Wiedząc że suma kwadratów długości krawędzi czworościanu jest równa S, udowodnij:
\(\displaystyle{ V \le \frac{S \sqrt{S} }{72 \sqrt{3} }}\)
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

udowodnij że objętość czworościanu jest mniejsza bądź równa.

Post autor: florek177 »

krawędź - a; suma kwadratów krawędzi: \(\displaystyle{ \,\,\, 6 \, a^{2} = S \,\,\, ; \,\,\, a = ...... \,\,\, ;}\)
oblicz objętość czworościanu i wstaw wyliczone a.
Awatar użytkownika
bzyk12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 327
Rejestracja: 18 lut 2009, o 12:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oświęcim/Wawa
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 43 razy

udowodnij że objętość czworościanu jest mniejsza bądź równa.

Post autor: bzyk12 »

to nie jest czworościan foremny
ODPOWIEDZ