objętość ostrosłupa, kąty przyległe

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
anbrze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 7 lut 2010, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: DG

objętość ostrosłupa, kąty przyległe

Post autor: anbrze »

Podstawa ostroslupa ABCS jest trójkąt o boku a i kątach przyleglych do tego boku \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\) . Spodek wysokosci S' jest środkiem okręgu opisnego na podstawie. Wyznacz objętość ostroslupa jesli wiadomo, że krawedzie boczne sa nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem 2 \(\displaystyle{ \alpha}\). Kilka razy próbowalam rozwiazac to zadanie ale nigdy nie wychodzi, proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
macpra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 591
Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Końskie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

objętość ostrosłupa, kąty przyległe

Post autor: macpra »

153789.htm

fakt, tamto zadanie ma \(\displaystyle{ \alpha}\) w tym jest \(\displaystyle{ 2\alpha}\), ale tok rozumowania taki sam jak przedstawił tam Sir Sherlock
Ostatnio zmieniony 6 mar 2010, o 19:43 przez macpra, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

objętość ostrosłupa, kąty przyległe

Post autor: Sherlock »

Rysunek dla wersji zadania podanej przez anbrze,

a dalej to już tak jak w linku podanym przez macpra, tam zaś rozwiązanie podaje niejaki Sherlock
ODPOWIEDZ