odległość pomiędzy prostymi

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
małgosia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 30 gru 2006, o 21:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krotoszyn
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 5 razy

odległość pomiędzy prostymi

Post autor: małgosia »

Jak znaleźć odległość pomiędzy dwiema nieprzecinającymi się przekątnymi dwóch sąsiednich ścian sześcianu o długości krawędzi 1?
ar1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 441
Rejestracja: 30 sty 2010, o 11:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bieszczady
Pomógł: 71 razy

odległość pomiędzy prostymi

Post autor: ar1 »

długość przekątnej przez 2
czyli \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
małgosia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 30 gru 2006, o 21:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krotoszyn
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 5 razy

odległość pomiędzy prostymi

Post autor: małgosia »

a jak to uzasadnić?
ar1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 441
Rejestracja: 30 sty 2010, o 11:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bieszczady
Pomógł: 71 razy

odległość pomiędzy prostymi

Post autor: ar1 »

odległość między tymi przekątnymi to odległość miedzy środkiem jednej przekątnej
a końcem drugiej przekątnej (widać to z rysunku)
małgosia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 30 gru 2006, o 21:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krotoszyn
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 5 razy

odległość pomiędzy prostymi

Post autor: małgosia »

W odpowiedziach jest \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
ar1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 441
Rejestracja: 30 sty 2010, o 11:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bieszczady
Pomógł: 71 razy

odległość pomiędzy prostymi

Post autor: ar1 »

to w takim razie trzeba tą odległość inaczej obliczyć...
ODPOWIEDZ