Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają 10 i 24. Oblicz długość wysokości opuszczonej na przeciwprostokątną i pole koła opisanego na tym trójkącie.
Proszę o pomoc w zrobieniu tego zadania bo nie rozumiem jak mam to zrobić.
Przyprostokątna trójkata prostokątnego
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Przyprostokątna trójkata prostokątnego
Wskazówka:
1. Długość wysokości opuszczonej na przeciwprostokątną:
\(\displaystyle{ h= \frac{a \cdot b}{c}}\)
a,b - przyprostokątne
c - przeciwprostokątna
Wynika to z porównania pola powierzchni tego trójkąta, czyli:
\(\displaystyle{ \frac{a \cdot b}{2}= \frac{c \cdot h}{2}}\)
2. promień koła opisanego na trójkącie prostokątnym, to połowa przeciwprostokątnej
1. Długość wysokości opuszczonej na przeciwprostokątną:
\(\displaystyle{ h= \frac{a \cdot b}{c}}\)
a,b - przyprostokątne
c - przeciwprostokątna
Wynika to z porównania pola powierzchni tego trójkąta, czyli:
\(\displaystyle{ \frac{a \cdot b}{2}= \frac{c \cdot h}{2}}\)
2. promień koła opisanego na trójkącie prostokątnym, to połowa przeciwprostokątnej
Ostatnio zmieniony 6 mar 2010, o 12:11 przez mat_61, łącznie zmieniany 2 razy.