Zad.16
Wyznacz pole powierzchni i objętość kuli wpisanej w sześcian o objętości \(\displaystyle{ 216cm^{2}}\).
Pole powierzchni i objetosc kuli wpisanej w szescian
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Pole powierzchni i objetosc kuli wpisanej w szescian
\(\displaystyle{ V_{sz} = a^3=216 \Rightarrow a=6}\)
\(\displaystyle{ R= \frac{1}{2}a =3}\)
\(\displaystyle{ P_{pc} = 4\pi R^2 = 4\pi \cdot 9 = 36\pi}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{4}{3}\pi R^3 = \frac{4}{3}\pi \cdot 27 = 36\pi}\)
\(\displaystyle{ R= \frac{1}{2}a =3}\)
\(\displaystyle{ P_{pc} = 4\pi R^2 = 4\pi \cdot 9 = 36\pi}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{4}{3}\pi R^3 = \frac{4}{3}\pi \cdot 27 = 36\pi}\)