Zad.12
Przekatna sciany bocznej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 10 i tworzy z podstawa kat o mierze 30^{o}. Wyznacz objętość i pole powierzchni tego graniastosłupa.
Z góry dziękuje za rozwiązanie zadania.
Objętość i pole powierzchni graniastosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 4 mar 2010, o 20:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5 razy
Objętość i pole powierzchni graniastosłupa
z własności trójkąta z miarami kątów \(\displaystyle{ 30^{o}, 90^{o}, 60^{o}}\) wynika że długość wynosi \(\displaystyle{ 5\sqrt{3}}\) a wysokość 5
czyli
\(\displaystyle{ V=(5\sqrt{3}) ^{2}*5=1875}\)
\(\displaystyle{ Pc=2*(5\sqrt{3})^{2}+4*5\sqrt{3}*4=150+80\sqrt{3}}\)
czyli
\(\displaystyle{ V=(5\sqrt{3}) ^{2}*5=1875}\)
\(\displaystyle{ Pc=2*(5\sqrt{3})^{2}+4*5\sqrt{3}*4=150+80\sqrt{3}}\)