hejka mam problem kuzyn chciał żebym mu pomogła rozwiązać zadania a ja juz troche sie nie ucze więc pozapominałam wszystko może byście mi pomogli tu daje kilka zdań będę bardzo wdzięczna
1.oblicz objętość, pole powierzchni całkowitej i przekątną prostopadłościanu o wymiarach
a=3m
b=25cm
c=24dm
2.oblicz objętość,pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego.Krawędź podstawy 12 dm.
a=12 dm
c=18 dm
3.oblicz objetosc, pole powierzchni całkowitej beczki (walca) o wymiarach (promień)
r=8dm
H=24dm
tak miał w zeszycie napisane także jak co to nie ja i proszę o pomoc
Objętość ostrosłupa, prostopadłościanu i walca.
Objętość ostrosłupa, prostopadłościanu i walca.
Ostatnio zmieniony 6 mar 2010, o 17:15 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Objętość ostrosłupa, prostopadłościanu i walca.
1.Wystarczy podstawić do wzorów
pole poierzchni całkowitej \(\displaystyle{ P_{Pc} = 2(a \cdot b+a \cdot c+b \cdot c)}\)
objętość \(\displaystyle{ V=a \cdot b \cdot c}\)
przekatna prostopadłościanu \(\displaystyle{ D= \sqrt{a^2+b^2+c^2}}\)
2.
krawedz podstawy a=12
krawędź boku c=18
Aby obliczyć pole poierzchni całkowitej musimy obliczyć wysokość boku \(\displaystyle{ h_{b} = \sqrt{c^2- \left( \frac{1}{2}a \right)^2 }}\)
majac juz wysokośc boku podstaiamy do wzoru \(\displaystyle{ P_{Pc} = a^2 + 4( \frac{1}{2}a \cdot h_{b})}\)
Aby obliczyć objetość musimy znać wysokość ostrosłupa \(\displaystyle{ H= \sqrt{(h_{b})^2 - \left( \frac{1}{2}a \right)^2 }}\)
mając wysokośc ostrosłupa podstaiamy do wzoru \(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}a^2 \cdot H}\)
3. wystarczy podstawić do wzorów
\(\displaystyle{ P_{pc} = 2 \cdot \pi r^2 + 2\pi r \cdot H}\)
\(\displaystyle{ V=\pi r^2 \cdot H}\)
pole poierzchni całkowitej \(\displaystyle{ P_{Pc} = 2(a \cdot b+a \cdot c+b \cdot c)}\)
objętość \(\displaystyle{ V=a \cdot b \cdot c}\)
przekatna prostopadłościanu \(\displaystyle{ D= \sqrt{a^2+b^2+c^2}}\)
2.
krawedz podstawy a=12
krawędź boku c=18
Aby obliczyć pole poierzchni całkowitej musimy obliczyć wysokość boku \(\displaystyle{ h_{b} = \sqrt{c^2- \left( \frac{1}{2}a \right)^2 }}\)
majac juz wysokośc boku podstaiamy do wzoru \(\displaystyle{ P_{Pc} = a^2 + 4( \frac{1}{2}a \cdot h_{b})}\)
Aby obliczyć objetość musimy znać wysokość ostrosłupa \(\displaystyle{ H= \sqrt{(h_{b})^2 - \left( \frac{1}{2}a \right)^2 }}\)
mając wysokośc ostrosłupa podstaiamy do wzoru \(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}a^2 \cdot H}\)
3. wystarczy podstawić do wzorów
\(\displaystyle{ P_{pc} = 2 \cdot \pi r^2 + 2\pi r \cdot H}\)
\(\displaystyle{ V=\pi r^2 \cdot H}\)