objetosc walca

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
karolcia_16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 2 mar 2010, o 20:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice

objetosc walca

Post autor: karolcia_16 »

a)Srednica podstawy walca ma dlugosc 8cm.Pole powierzchni bocznej walca jest 4krotnie wieksze od pola jego podstawy.Oblicz objetosc walca
b)przekatna przekroju osiowego walca ma dlogosc 15cm i tworzy z jego podstawa kat alpha .Oblicz objetosc tego walca jesli wiadomo ze cos alpha =0,6
91kamillo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 9 paź 2009, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 1 raz

objetosc walca

Post autor: 91kamillo »

a)
d=8
r=\(\displaystyle{ \frac{d}{2}}\)=4
Ppodstawy=pi\(\displaystyle{ r^{2}}\)
Pp=pi16
Pboczne=4*Ppodstawy=pi16*4=64pi
Pb=2pirh=64pi /2
pi rh=32/pi
r=4
4h=32
h=8
V=pi\(\displaystyle{ r^{2}}\)h
V=16*8pi=128pi
ODPOWIEDZ