Przekątna przekroju osiowego walca ma dlugosc 40 cm i tworzy z jego podstawa kat alpha .Oblicz pole powierzchni calkowitej tego walca jesli ;
a)\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
b)\(\displaystyle{ \cos \alpha =0,8}\)
c)\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{4}{3}}\)
Obliczyć pole całkowite walca
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 2 mar 2010, o 20:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
Obliczyć pole całkowite walca
Ostatnio zmieniony 4 mar 2010, o 21:58 przez Chromosom, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: proszę pamiętać o zamykaniu wyrażeń matematycznych w klamry[latex][/latex]
Powód: proszę pamiętać o zamykaniu wyrażeń matematycznych w klamry
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Obliczyć pole całkowite walca
a)
Oblicz H:
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2} = \frac{H}{40}}\)
Oblicz r:
\(\displaystyle{ (2r)^2+H^2=40^2}\)
Podstaw do wzoru i oblicz pole całkowite
b)
Oblicz r:
\(\displaystyle{ \frac{ 4}{5} = \frac{2r}{40}}\)
Oblicz H:
\(\displaystyle{ (2r)^2+H^2=40^2}\)
Podstaw do wzoru i oblicz pole całkowite
c)
Wyznacz H:
\(\displaystyle{ \frac{4}{3} = \frac{H}{2r}}\)
powinno wyjść:
Oblicz r:
\(\displaystyle{ (2r)^2+H^2=40^2}\)
Oblicz H
Podstaw do wzoru i oblicz pole całkowite
Oblicz H:
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2} = \frac{H}{40}}\)
Oblicz r:
\(\displaystyle{ (2r)^2+H^2=40^2}\)
Podstaw do wzoru i oblicz pole całkowite
b)
Oblicz r:
\(\displaystyle{ \frac{ 4}{5} = \frac{2r}{40}}\)
Oblicz H:
\(\displaystyle{ (2r)^2+H^2=40^2}\)
Podstaw do wzoru i oblicz pole całkowite
c)
Wyznacz H:
\(\displaystyle{ \frac{4}{3} = \frac{H}{2r}}\)
powinno wyjść:
Ukryta treść:
\(\displaystyle{ (2r)^2+H^2=40^2}\)
Oblicz H
Podstaw do wzoru i oblicz pole całkowite