Problemowe zadania

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Pyskaty91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 4 mar 2010, o 20:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk

Problemowe zadania

Post autor: Pyskaty91 »

Witam.
Mam pewien problem z dwoma zadaniami z matematyki. Obecnie na lekcji przerabiam temat "Kąt między prostą a płaszczyzną".
Problemowe zadania:
1. przekątna sześcianu tworzy z jego podstawą kąt alfa. oblicz cosinus oraz podaj przybliżoną miarę kąta alfa.
2. Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego tworzy z podstawą kąt 60 stopni. Oblicz cosinus kata, jaki z podstawą tego ostrosłupa tworzy wysokość jego ściany bocznej.

Byłbym naprawdę wdzięczny gdyby mogłaby jakaś dobra dusza mi pomóc i te dwa zadania rozwiązać.
Dziękuję.
Lucassuss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 1 mar 2010, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Problemowe zadania

Post autor: Lucassuss »

Krawędź sześcianu = a. więc przekątna podstawy wynosi a\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) . Więc mamy trójkąt prostokątny zawierający przekątną podstawy i przekątną całego sześcianu, o bokach a\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) i a. Jesteśmy w stanie obliczyć trzeci bok. Wynosi on \(\displaystyle{ x^2{}=2a ^2{} + a ^2{}}\). Czyli \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) a. Teraz pozostaje nam tylko wyliczyć cos, który po skróceniu a, wyniesie \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{6} }{3}}\). Po przybliżeniu wartość znajdziesz w tablicach.

Tak to powinno wyglądać wg mnie
Pyskaty91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 4 mar 2010, o 20:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk

Problemowe zadania

Post autor: Pyskaty91 »

Dziękuję bardzo! Naprowadził mnie Pan na trop.
ODPOWIEDZ