Witam! Mam ogromną prośbę! Pomóżcie mi w tych dwóch zadaniach (chodzę do 3 klasy gimnaz.) a zadanie mam mieć na piątek:
1) W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna tej bryły tworzy z płaszczyzną podstawy kąt alfa który jest równy 30 stopni. Oblicz Pc i V tego graniastosłupa, jeżeli Pb wynosi 72√6 cm�.
2) Pole powierzchni całkowitej sześcianu wynosi 864 cm�. Oblicz jego objętość oraz sumę długości wszystkich krawędzi.
Graniastosłupy! Obliczenie Pc i V
- `vekan
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
Graniastosłupy! Obliczenie Pc i V
Do 2
Pc = \(\displaystyle{ 6a^2}\) = 864
wiec \(\displaystyle{ a^2 = 144}\)
a=12
V = \(\displaystyle{ a^3}\) = 1728
Suma długości krawędzi
Sk = 12 *12 = 144
Pc = \(\displaystyle{ 6a^2}\) = 864
wiec \(\displaystyle{ a^2 = 144}\)
a=12
V = \(\displaystyle{ a^3}\) = 1728
Suma długości krawędzi
Sk = 12 *12 = 144