Zad.15
Wyznacz objętość stozka którego tworzaca ma długość 12 cm i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem o mierze \(\displaystyle{ 30^{o}}\).
Z góry dziękuje za rozwiązanie zadania.
Objętość stożka
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 4 mar 2010, o 20:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5 razy
Objętość stożka
z własności trójkąta o mierze \(\displaystyle{ 30^{o}}\) miary boków będą \(\displaystyle{ 6 \sqrt{3}}\), 6, 12
czyli
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \pi \left(6 \sqrt{3} \right) ^{2}*6}\)
\(\displaystyle{ V=216 \pi}\)
czyli
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \pi \left(6 \sqrt{3} \right) ^{2}*6}\)
\(\displaystyle{ V=216 \pi}\)