Co robię źle ?
Co robię źle ?
Witam. jeśli zły dział to prosze o przeniesienie ;]
Musze obliczyć objętość bryły obrotowej powstałej w wyniku obrotu figury na ponizszym rysunku
Najpierw postanowiłem obliczyć objętość figur powstłych podczas obrotu samych trójkątów
\(\displaystyle{ V= \frac{ \pi r ^{2} \cdot h}{3}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{\pi 8 ^{2} \cdot 6}{3} = 128 \pi}\)
dla dwóch trójkątów \(\displaystyle{ 128 \pi \cdot 2 = 256 \pi}\)
Teraz została objetosc figury powstalej w wyniku obrotu prostokata
\(\displaystyle{ V= \pi r ^{2} \cdot h}\)
\(\displaystyle{ V= 64 \pi \cdot 7}\) (moze troche zle widac to na obrazku, ale 7 powstalo z 13 - 6)
\(\displaystyle{ V= 448 \pi}\)
Całkowita objętość wynosi zatem \(\displaystyle{ 256 \pi + 448 \pi = 704 \pi}\)
W mojej ksiazce w kluczy napisano ze onbjętość wynosi \(\displaystyle{ 832 \pi}\)
Proszę o naprowadzenie mnie na 'dobra droge' i wytłumaxczenie mi co robię źle.
Musze obliczyć objętość bryły obrotowej powstałej w wyniku obrotu figury na ponizszym rysunku
Najpierw postanowiłem obliczyć objętość figur powstłych podczas obrotu samych trójkątów
\(\displaystyle{ V= \frac{ \pi r ^{2} \cdot h}{3}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{\pi 8 ^{2} \cdot 6}{3} = 128 \pi}\)
dla dwóch trójkątów \(\displaystyle{ 128 \pi \cdot 2 = 256 \pi}\)
Teraz została objetosc figury powstalej w wyniku obrotu prostokata
\(\displaystyle{ V= \pi r ^{2} \cdot h}\)
\(\displaystyle{ V= 64 \pi \cdot 7}\) (moze troche zle widac to na obrazku, ale 7 powstalo z 13 - 6)
\(\displaystyle{ V= 448 \pi}\)
Całkowita objętość wynosi zatem \(\displaystyle{ 256 \pi + 448 \pi = 704 \pi}\)
W mojej ksiazce w kluczy napisano ze onbjętość wynosi \(\displaystyle{ 832 \pi}\)
Proszę o naprowadzenie mnie na 'dobra droge' i wytłumaxczenie mi co robię źle.
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Co robię źle ?
przekombinowałeś, jak dolny trójkąt wrzucisz w miejsce wycięcia na górze to otrzymasz walec r = 8, H = 13 --> jest to objętość walca. 13 powinno być na zewnątrz - długość podstawy równoległoboku. jeśli rysunek jest poprawny, to odp w książce jest zła.
Ostatnio zmieniony 4 mar 2010, o 17:46 przez florek177, łącznie zmieniany 1 raz.
Co robię źle ?
Wiem że tak jest i dodatku w ten sposób wyjdzie poprawny wynik.florek177 pisze:przekombinowałeś, jak dolny trójkąt wrzucisz w miejsce wycięcia na górze to otrzymasz walec r = 8, H = 13 --> jest to objętość walca.
No ale jakby nie patrzeć moje rozwiązanie też powinno być poprawne, a jednak wynik jest inny.
jestem osobą dociekliwą i dlatego pytam, owszem moglbym po prostu zapisac 64pi x 13 i zapomniec o zadaniu, lecz ja musze wiedziec czemu tak a nie inaczej ;p
Licze, ze i pomozecie
Co robię źle ?
Darkness, wiem, ale wzór na objętość stożka to \(\displaystyle{ \frac{ \pi r ^{2}h }{3}}\) więc dlaczego tamma być 2 ?
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Co robię źle ?
napisz ile wynosi podstawa równoległoboku, 13 czy 13 + 6-- 4 marca 2010, 18:05 --załóżmy, że podstawa jest 13.
Obracając górny trójkąt otrzymasz walec z wyciętym stożkiem:
\(\displaystyle{ \pi \cdot 8^{2} \cdot 6 - \frac{1}{3} \cdot \pi \cdot 8^{2} \cdot 6}\) .
dla pozostałego prostokąta i dolnego trójkąta masz dobrze.
Obracając górny trójkąt otrzymasz walec z wyciętym stożkiem:
\(\displaystyle{ \pi \cdot 8^{2} \cdot 6 - \frac{1}{3} \cdot \pi \cdot 8^{2} \cdot 6}\) .
dla pozostałego prostokąta i dolnego trójkąta masz dobrze.
Co robię źle ?
13 podstawa rownolegloboku (wlasciwie to wysokosc)
6 to wysokosc trójkąta
7 to wysokosc prostokata bo 13 - 6 = 7
a ta czerwona kreska to oś wokól której figura się obraca
6 to wysokosc trójkąta
7 to wysokosc prostokata bo 13 - 6 = 7
a ta czerwona kreska to oś wokól której figura się obraca