Pole wybranych figur- trójkąt, ostrosłup i walec

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
madziacz199
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 2 lut 2010, o 12:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Pole wybranych figur- trójkąt, ostrosłup i walec

Post autor: madziacz199 »

Zadanie 1.
Wierzchołkami trójkąta ABC są środki okręgów określonych równaniami:
\(\displaystyle{ (x+1)^{2} +(y-4) ^{2} =7, (x+1) ^{2}+(y+1) ^{2} =3, (x-2) ^{2} +(y+1) ^{2} =9}\) . Oblicz pole tego Trójkąta.

Zadanie 2.
Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest dwa razy dłuższa od krawędzi podstawy. krawędź podstawy jest równa a. Oblicz pole powierzchni bocznej i sinus połowy kąta między ścianami bocznymi ostrosłupa.

Zadanie 3.
dach dzwonnicy ma kształt walca pokrytego półsferą. Średnica podstawy tego walca jest równa 12 m, a wysokość dachu wynosi 10 m. Oblicz, ile metrów kwadratowych blachy potrzeba na pokrycie dachu. wynik zaokrąglij do \(\displaystyle{ 0,1 m ^{2}}\).

Proszę o pomoc -- 4 mar 2010, o 17:29 --Proszę o pomoc w ich rozwiązaniu....
Ostatnio zmieniony 3 mar 2010, o 14:35 przez miki999, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
ODPOWIEDZ