W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy ma długość d=\(\displaystyle{ 6 \sqrt{2}}\)cm a pole powierzchni całkowitej wynosi \(\displaystyle{ P{c}}\)=264 \(\displaystyle{ cm ^{2}}\). Oblicz :
a)dł. krawędzi podstawy tego graniastosłupa
b) długość jego wysokości
c) objetość
graniastosłup prawidłowy czworokątny - V i długości
- martuska31
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 16 lut 2010, o 17:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
graniastosłup prawidłowy czworokątny - V i długości
d=6*sqrt{2}
d=a*sqrt{2}
6sqrt2=a*sqrt{2}
a=6
Pc=2*Pp+Pb
264=2*a^+4*aH
132=a^+2aH
132=6^+2*6*H
H=8
V=P*H=6^*8=36*8
d=a*sqrt{2}
6sqrt2=a*sqrt{2}
a=6
Pc=2*Pp+Pb
264=2*a^+4*aH
132=a^+2aH
132=6^+2*6*H
H=8
V=P*H=6^*8=36*8