Pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 90. Oblicz objetosc graniastosłupa, wiedząc, że suma długości wszystkich jego krawędzi jest równa 48.
Proszę o pomoc. Jeżeli nie chcecie rozwwiazywac to powiedzcie co po kolei mialabym zrobic i jakich wzrowo uzyc.
Z góry dzieki.
Pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego
Przyjmujesz, ze a to krawedz podstawy, a b to wysokosc. i masz, ze \(\displaystyle{ 8a+4b=48}\), czyli \(\displaystyle{ 2a+b=12}\)
Natomiast pole powierzchni calkowitej to \(\displaystyle{ 2a^{2}+4ab=90}\)
Z tego wyliczasz \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), a objętość jest równa \(\displaystyle{ V=a^{2} \cdot b}\)
Natomiast pole powierzchni calkowitej to \(\displaystyle{ 2a^{2}+4ab=90}\)
Z tego wyliczasz \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), a objętość jest równa \(\displaystyle{ V=a^{2} \cdot b}\)