\(\displaystyle{ Oblicz \ objetosc\ i \ pole \ powierzchni}\)
\(\displaystyle{ a)\ szescianu\ o \ krawedzi\ 5 cm,}\)
\(\displaystyle{ b) szescianu,\ ktorego\ wszystkie\ krawedzie\ maja\ w \ sumie\ 0,36\ dm\ dlugosci,}\)
\(\displaystyle{ c) \ prostopadloscianu\ o \ wymiarach \ 3cm\ x \ 4 \ cm\ x \ 5 \ cm,}\)
\(\displaystyle{ d) prostopadloscianu \ o \ wymiarach \ 2cm\ x \ 5 cm \ 1cm}\)
\(\displaystyle{ Prosze \ o \ pomoc \ }\)
obliczenie objętości i pola powierzchni
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
obliczenie objętości i pola powierzchni
a)
\(\displaystyle{ V=a^3 \\
P_c=6a^2 \\
V=5^3=125 \\
P_c=6\cdot 5^2=150}\)
b)
\(\displaystyle{ 12a=0,36 \\
a=0,03 \\
V=(0,03)^3=0,000027 \\
P_p=6\cdot(0,03)^2=0,0054}\)-- 1 mar 2010, o 20:16 --c)
\(\displaystyle{ V=abc \\
P_c=2ab+2bc+2ac \\
V=3\cdot 4\cdot 5=60 \\
P_c=24+40+30=94}\)
\(\displaystyle{ V=a^3 \\
P_c=6a^2 \\
V=5^3=125 \\
P_c=6\cdot 5^2=150}\)
b)
\(\displaystyle{ 12a=0,36 \\
a=0,03 \\
V=(0,03)^3=0,000027 \\
P_p=6\cdot(0,03)^2=0,0054}\)-- 1 mar 2010, o 20:16 --c)
\(\displaystyle{ V=abc \\
P_c=2ab+2bc+2ac \\
V=3\cdot 4\cdot 5=60 \\
P_c=24+40+30=94}\)