Sin Kąta nachylenia przekątnej graniastosłupa do ściany bocz

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
smerfd2jsp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 1 mar 2010, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: KOSZALIN

Sin Kąta nachylenia przekątnej graniastosłupa do ściany bocz

Post autor: smerfd2jsp »

Sinus Kąta nachylenia przekątnej graniastosłupa do jego ściany bocznej jest równy 2/3 . Oblicz objętość tego graniastosłupa jeśli jego podstawa jest kwadratem o boku 4 .

Proszę o pomoc bo walczę i coś przegrywam
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Sin Kąta nachylenia przekątnej graniastosłupa do ściany bocz

Post autor: Sherlock »

Najpierw z sinusa wylicz długość przekątnej d, potem z tw. Pitagorasa długość przekątnej ściany bocznej x i na końcu, też z tw. Pitagorasa, wysokość graniastosłupa H.
volcik15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 2 razy

Sin Kąta nachylenia przekątnej graniastosłupa do ściany bocz

Post autor: volcik15 »

Czy mogę wiedzieć ile wynosi d? Bo mi jakaś dziwna liczba wychodzi. \(\displaystyle{ d= \frac{12 \sqrt{5} }{5}}\)
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Sin Kąta nachylenia przekątnej graniastosłupa do ściany bocz

Post autor: Lbubsazob »

Przecież \(\displaystyle{ \sin\alpha= \frac{4}{d}= \frac{2}{3}}\), stąd \(\displaystyle{ d=6}\).
volcik15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 2 razy

Sin Kąta nachylenia przekątnej graniastosłupa do ściany bocz

Post autor: volcik15 »

O jaaaa. To \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{4}{d}}\) Ja się machnąłem i myślałem że to \(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{4}{d}}\)
Dzieki.
ODPOWIEDZ