Wysokość graniastosłupa prostego ma 18 cm. Podstawą jest sześciokąt foremny o boku 5 cm. Oblicz Pc i V tego graniastosłupa.
-> jak obliczyć pole podstawy? 6 razy p trójkąta równobocznego?
V i Pc graniastosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 10 gru 2009, o 18:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 10 gru 2009, o 18:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
V i Pc graniastosłupa
\(\displaystyle{ P _{p}=6 \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}= \frac{3a ^{2} \sqrt{3} }{2}=37,5 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V= P_{p}H=675 \sqrt{3}}\) To tak jeśli chodzi tylko o wynik.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ V= P_{p}H=675 \sqrt{3}}\) To tak jeśli chodzi tylko o wynik.
Pozdrawiam.