Mars ma promień około 2 razy mniejszy od promienia Ziemi. Oblicz stosunek:
a ) długości równików tych planet,
b) pól powierzchni tych planet,
c) objętości tych planet
Dł. promienia Marsa [w tys. km]: 3,4-- 1 mar 2010, o 16:11 --prosze o pomoc
Bryły - koło, planety
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Bryły - koło, planety
Nie trzeba znać promieni aby policzyć te stosunki:
Stosunek równików:
\(\displaystyle{ \frac{2\pi r}{2\pi 2r}= \frac{2}{4} = \frac{1}{2}}\)
Stosunek pól:
\(\displaystyle{ \frac{4\pi r^2}{4\pi (2r)^2}= \frac{1}{4}}\)
Stosunek objętości:
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{4}{3}\pi r^3 }{ \frac{4}{3}\pi (2r)^3 }= \frac{1}{8}}\)
Stosunek równików:
\(\displaystyle{ \frac{2\pi r}{2\pi 2r}= \frac{2}{4} = \frac{1}{2}}\)
Stosunek pól:
\(\displaystyle{ \frac{4\pi r^2}{4\pi (2r)^2}= \frac{1}{4}}\)
Stosunek objętości:
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{4}{3}\pi r^3 }{ \frac{4}{3}\pi (2r)^3 }= \frac{1}{8}}\)