Mam takie jedno zadanko prosiłbym o pomoc
Powierzchnią boczną stożka po rozwinięciu jest wycinek koła o kącie alfa i promieniu 12cm.Oblicz Pp tego stożka jeśli kąt alfa=60 stopni
Pole podstawy stożka
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Pole podstawy stożka
Liczysz jaką długość ma ten kawałek okręgu w wycinku koła(jest to obwód podstawy). Wiemy, że to co wyjdzie to:
\(\displaystyle{ 2\pi r}\)
Liczysz r, a Pp ze wzoru:
\(\displaystyle{ P _{p}=\pi r ^{2}}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ 2\pi r}\)
Liczysz r, a Pp ze wzoru:
\(\displaystyle{ P _{p}=\pi r ^{2}}\)
Pozdrawiam.