Oblicz sume pol powierzchni rozcietego graniastoslupa
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 12 lis 2007, o 22:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 1 raz
Oblicz sume pol powierzchni rozcietego graniastoslupa
Graniastoslup prawidlowy czworokatny o wymiarach 10 x 10 x 20 pomalowana kolorowa farba , a nastepnie rozcieto na 4 czesci wzdluz przekatnych podstaw. Oblicz sume pol powierchni wszystkich niezamalowanych scian.
- Darixa
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 26 lut 2010, o 22:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
Oblicz sume pol powierzchni rozcietego graniastoslupa
Po przecięciu graniastosłupa wzdłuż przekątnych podstawy, powstaną cztery graniastosłupy trójkątne o wysokości 20 i długości boków przy podstawie 10, \(\displaystyle{ 5\sqrt{2}}\), \(\displaystyle{ 5\sqrt{2}}\). Interesują nas ściany niepomalowane, czyli te których dł przy podstawie są równe \(\displaystyle{ 5\sqrt{2}}\)... i tak to liczysz pola 8 niepomalowanych ścian-prostokątów.
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Oblicz sume pol powierzchni rozcietego graniastoslupa
W zadaniu nie ma mowy, że wysokość jest 20.
Rozpisany został jeden przypadek.
W drugim przypadku przed rozcięciem mamy w podstawie prostokąt o przekątnej \(\displaystyle{ 10 \sqrt{5}}\). A zatem podstawa nie pomalowanej ściany będzie miała \(\displaystyle{ 5 \sqrt{5}}\) a wysokość \(\displaystyle{ 10}\)
Rozpisany został jeden przypadek.
W drugim przypadku przed rozcięciem mamy w podstawie prostokąt o przekątnej \(\displaystyle{ 10 \sqrt{5}}\). A zatem podstawa nie pomalowanej ściany będzie miała \(\displaystyle{ 5 \sqrt{5}}\) a wysokość \(\displaystyle{ 10}\)
- Darixa
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 26 lut 2010, o 22:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
Oblicz sume pol powierzchni rozcietego graniastoslupa
graniastosłup prawidłowy słynie z tego, że w podstawie ma figurę foremną - kwadrat, tr. równoboczny, pięciokąt foremny itd., więc w podstawie jest kwadrat 10x10, a wysokość 20...