Koło o promieniu długości 5 rozcięto na dwa wycinki.Z każdego wycinka utworzono powierzchnię boczną stożka.Oblicz sumę długości promieni podstaw tych stożków.
Rusynek: koło np.tort i z niego wycięty kawałek o miarze 40 stopni.
bryły - koło
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
bryły - koło
Suma długości obwodów kół podstaw tych stożków jest równa długości obwodu danego koła.
\(\displaystyle{ 2\pi R+ 2\pi r=2\pi \cdot 5}\).
\(\displaystyle{ 2\pi R+ 2\pi r=2\pi \cdot 5}\).