przekrój stożka

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
cherrylove91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 27 lut 2010, o 14:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 1 raz

przekrój stożka

Post autor: cherrylove91 »

Przekrój stożka wyznaczony przez wierzchołek i cięciwę podstawy jest
trójkątem równobocznym, o polu równym \(\displaystyle{ 36 \sqrt{3}}\) . Płaszczyzna , do
której należy ten przekrój, tworzy z płaszczyzną podstawy stożka kąt o mierze
równej 60 stopni. Oblicz objętość stożka.


Dochodzę do momentu, w którym obliczam l = 12, a \(\displaystyle{ h = 6\sqrt{3}}\)

Dalej nie wiem, co mam zrobić... Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 28 lut 2010, o 21:39 przez Chromosom, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie pierwszy już raz stosujesz nieczytelny zapis. Następnym razem ostrzeżenie
Awatar użytkownika
macpra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 591
Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Końskie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

przekrój stożka

Post autor: macpra »

\(\displaystyle{ r^2+(6 \sqrt{3})^2=12^2\\
r=6}\)


\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \pi r^2 h\\
V=72 \sqrt{3} \pi}\)
ODPOWIEDZ