Pole Ostrosłupa :(

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Patryk1708
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 18 wrz 2006, o 18:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piotrków Tryb.

Pole Ostrosłupa :(

Post autor: Patryk1708 »

Witam! Nie jestem pewny czy zrobiłem dobrze pracę domową, która będzie oceniana . Proszę o szybką pomoc w zadaniu. Jest niby łatwe, ale nie jestem pewny co do wzorów.

Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego:

a) czworokątnego o krawędzi podstawy 5 cm i wysokości 2 cm.
b) czworokątnego o krawędzi podstawy 4 cm i wysokości 2 dm.
c) trójkątnego o krawędzi podstawy 3 dm i wysokości 2 mm.
d) sześciokątnego o krawędzi podstawy 4 cm i wysokości 3 m.

Z góry dziękuję.
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Pole Ostrosłupa :(

Post autor: sushi »

\(\displaystyle{ P_c= P_p+ P_b}\)
podstawa kwadrat
\(\displaystyle{ P_p= a^2}\)

a) wysokość H= 2 , bok a=5 ,połowa boku 2.5 z pitagorasa wyliczymy wysokość w trójkącie bocznym "h"

\(\displaystyle{ 2^2+ ft(\frac{5}{2} \right)^2 = h^2}\)

\(\displaystyle{ h= \frac{\sqrt{41}}{2}}\)

pole boczne to 4 trójkąty

\(\displaystyle{ P_t= \frac{ah}{2}}\)

[ Dodano: 18 Wrzesień 2006, 19:30 ]
i liczysz, jak podasz wyniki : pole podstawy, pole boczne to sprawdzę Ci i powiem czy dobrze, bo to jest dużo pisania ...
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Pole Ostrosłupa :(

Post autor: Lady Tilly »

Podstawą ostrosłupa czworokątnego prawidłowego jest kwadrat w Twoim zadaniu w pierwszym podpunkcie ma długosć 2. Wysokość h ściany bocznej obliczysz z twierdzenia Pitagorasa. Jedą z przyprostokatnych będzie wysokość ostrosłupa drugą zaś środek boku podstawy a przeciwprostokątną będzie wysokość ściany bocznej.Jest ona równa (ta wysokość)
\(\displaystyle{ h=\frac{\sqrt{45}}{2}}\) za jej pomocą ponownie przy wykorzystaniu tw. Pitagorasa obliczysz krawędź boczną.Tym razem obliczona wysokość h będzie przyprostokątna drugą przypr. bęzie znowu połowa boku podstawy. Więc krawędź podstawy ma miarę
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{70}}{2}}\) Pole powierzchni bocznej wynosi więc \(\displaystyle{ 15\sqrt{14}}\)a pole powierzchni całkowitej \(\displaystyle{ 350\sqrt{14}}\)

[ Dodano: 18 Wrzesień 2006, 20:43 ]
W przypadku c podam Ci wskazówkę H bedzie wyskością ostrosłupa zaś h wysokością ściany bocznej zaś a bokiem podstawy wobec tego:
\(\displaystyle{ H^{2}+(\frac{1}{3}{\cdot}\frac{a\sqrt{3}}{2})^{2}=h^{2}}\)
ODPOWIEDZ