Prostopadłościan - oblicz objętość
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 14:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 5 razy
Prostopadłościan - oblicz objętość
Długości krawędzi prostopadłościanu sa trzema kolejnymi liczbami naturalnymi. Długośc przekątnej prostopadłościanu jest równa \(\displaystyle{ \sqrt{29}}\). Oblicz objętość bryły.
-
- Użytkownik
- Posty: 170
- Rejestracja: 14 lut 2010, o 12:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Września
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 17 razy
Prostopadłościan - oblicz objętość
a, a+1, a+2
b-przekątna podstawy
c-przekątna prostopadłościanu
\(\displaystyle{ D:a\in N_{+}}\)
\(\displaystyle{ b= \sqrt{ a^{2}+(a+1)^{2} }= \sqrt{2a^{2}+2a+1}}\)
\(\displaystyle{ ( \sqrt{29})^{2}=(a+2)^{2}+( \sqrt{2A^{2}+2a+1})^{2}}\)
\(\displaystyle{ -3a^{2}-6a+24=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=324}\)
\(\displaystyle{ a _{1}=2 \in D, a _{2}=-4 \not\in D}\)
\(\displaystyle{ 2,3,4}\)
\(\displaystyle{ V=2\cdot 3\cdot 4=24 j^{2}}\)
b-przekątna podstawy
c-przekątna prostopadłościanu
\(\displaystyle{ D:a\in N_{+}}\)
\(\displaystyle{ b= \sqrt{ a^{2}+(a+1)^{2} }= \sqrt{2a^{2}+2a+1}}\)
\(\displaystyle{ ( \sqrt{29})^{2}=(a+2)^{2}+( \sqrt{2A^{2}+2a+1})^{2}}\)
\(\displaystyle{ -3a^{2}-6a+24=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=324}\)
\(\displaystyle{ a _{1}=2 \in D, a _{2}=-4 \not\in D}\)
\(\displaystyle{ 2,3,4}\)
\(\displaystyle{ V=2\cdot 3\cdot 4=24 j^{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 14:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 5 razy